10 tips voor jullie bruidstaart

Jullie hebben trouwplannen. Een leuke tijd van voorbereiding op jullie onvergetelijke dag breekt aan. Maar ook een hectische tijd. Zoveel om te regelen… een locatie voor de plechtigheid en het feest / receptie, de bruidsjurk, het pak, de trouwringen, de bruidsfotograaf etc. Dan komt de keuze voor een bruidstaart. Waar moet je op letten, welke keuzes zijn er en hoe oriënteer je jezelf op dit vlak? In dit blogartikel geven we een aantal tips voor de zoektocht naar jullie perfecte bruidstaart.

Oriënteren

 Kijk op Pinterest, Google en maak een mood-board. Welke stijl of thema heeft jullie bruiloft en welke stijl bruidstaart past hierbij? Wees ervan bewust dat veel voorbeelden op Pinterest dummy’s zijn en de veelal scherpe randen met voedsel niet altijd te evenaren zijn. Hou dus een realistisch beeld.

Gastenlijst

Kijk naar de gastenlijst. Voor hoeveel personen hebben jullie taart nodig?

Dit is bepalend voor de grootte van de bruidstaart. Hoeveel lagen wensen jullie?

Er is ook een mogelijkheid te werken met taart dummy’s. Dit zijn piepschuim lagen, geheel mee gedecoreerd in de bruidstaart, waardoor je meer lagen creëert. Hebben jullie bijvoorbeeld 25 personen maar willen jullie toch graag een 3-laagse taart, kan de onderste laag uit een dummy bestaan.

Budget

Stel het budget samen. Een bruidstaart gepersonaliseerd en geproduceerd door een gerenommeerd bedrijf heeft vaak al een minimale prijs van rond de € 6,50 p.p. De buitenkant van de taart is vaak leidend voor de uiteindelijke prijs. Je kunt je voorstellen dat een “naked cake” minder kost dan een beklede taart met een waterval van handgemaakte bloemen waar veel arbeidstijd in gaat zitten. De prijs loopt dan snel op naar de € 8,50-€ 12,50 pp.

Waarom wordt een per persoons prijs gehanteerd? In het productieproces wordt rekening gehouden met het aantal personen waar jullie taart voor nodig hebben. De maten van de bakblikken worden afgestemd op het aantal personen, zodat jullie nooit teveel betalen. Hierin is meegenomen dat er iets meer taart wordt geleverd dan waarvoor jullie hebben betaald, omdat de snijwijze van een locatie altijd anders is. Je hebt liever teveel dan te weinig op je mooiste dag.

Soms kan het nodig zijn je budget bij te stellen, afhankelijk van jullie wensen.

De taartspecialist

Ga op zoek naar een betrouwbare taartspecialist. Deze kun je vinden op verschillende trouwplatforms. Kijk op hun website, facebook etc. naar voorbeelden en of de stijl past bij wat jullie voor ogen hebben. Desgewenst kun je een eigen voorbeeld mailen met de vraag of dit geëvenaard kan worden. Taarten worden niet gekopieerd, iedere taartspecialist zal zijn eigen draai eraan geven. Onderzoek ook op de volgende punten:

Hoe staat dit bedrijf aangeschreven? Hoe zijn de recensies? Zijn er samenwerkende partijen die je kunt gebruiken als referentie?

Het gebruik maken van eigen familie/ kennissen voor het produceren van de bruidstaart

Regelmatig horen wij dat bruidsparen gebruik maken van de creativiteit van een familielid, kennis e.a. Bedenk goed welke druk je op de mensen legt.

Is deze persoon bekend met het maken van bruidstaarten? Is al het materiaal aanwezig en kwalitatief goede ingrediënten? Is de hygiëne goed geregeld? Iemand die bekend is met het maken van chees cakes en appeltaarten behoeft nog niet de kennis te hebben op bruidstaart gebied. Mensen die tevens daggasten zijn, willen ook genieten van jullie mooiste dag en hebben ook zo hun voorbereidingen qua kleding, kapper etc. Mensen onderschatten vaak hoeveel werk en energie het maken van een bruidstaart met zich meebrengt. En tenslotte willen jullie een mooie, lekkere taart die stevig staat en waar nog lang over nagepraat wordt.

Voedselveiligheid

Een gerenommeerd bedrijf beschikt over een HACCP certificaat en wordt regelmatig gecontroleerd door de voedsel en warenwet. Er eten op jullie bruiloft wellicht 50-100 personen van de bruidstaart. Vraag hier gerust naar.

Proefafspraak

Jullie hebben een taartspecialist gevonden en willen een proefafspraak? Vraag na of er kosten aan verbonden zitten. Vaak worden deze kosten verrekend bij daadwerkelijke afname. Er zijn ook taartspecialisten die geen kosten berekenen. Is er een limiet aan het aantal personen dat je mee mag nemen naar de afspraak? Wellicht willen jullie ouders, ceremoniemeester of andere personen meenemen naar een proefafspraak

Hoe gaat een proefafspraak in zijn werk?

Bij veel aanbieders krijg je bijvoorbeeld drie minitaartjes met verschillende vullingen en kiezen jullie de lekkerste uit. Bij anderen krijg je de cakeopties los en alle soorten vullingen te proeven zodat je zelf kunt combineren.

Vraag wat de afspraken zijn met betrekking tot de betaling en levering. Wordt de bruidstaart op locatie bezorgd of moeten jullie hier zelf zorg voor dragen? Wat zijn de algemene voorwaarden bij bijvoorbeeld een annulering?

Het is gebruikelijk dat je voor de bruidstaart een aanbetaling doet. Het resterend bedrag betalen jullie een aantal weken voor de bruiloft. De aanbetaling kan liggen tussen de 30-50 procent.

Oriënteren is belangrijk zoals eerder geschreven. Tegenwoordig is bijna iedere taartwens uitvoerbaar. Welke vragen kun je verwachten op een proefafspraak?

De vragen tijdens een proefafspraak

Voor hoeveel personen wensen jullie taart? Dit is om het aantal lagen te bepalen

Welke vorm wil je dat de bruidstaart heeft? Rond, vierkant of anders?

Welke basiskleur willen jullie dat de bruidstaart heeft?

Willen jullie een taarttopper bovenop de taart? Welke stijl? Zoeken jullie daar zelf naar?

Willen jullie bloemen op de taart? Handgemaakte bloemen of echte bloemen? Echte bloemen gaan in flowerpics (kunststof pijpjes waarin de bloemen geplaatst worden) in de bruidstaart. En welke soort bloemen heeft de voorkeur?

Is er een kleurenthema op de dag of in de uitnodiging die je misschien wilt laten terug komen in de bruidstaart?

Een taartlaag wordt vaak aan de onderkant afgewerkt met een eetbaar lint, parels, suikerwerk of echt lint. Dit is om de lagen netjes af te werken zodat je er niet onder kijkt of het taartkarton ziet zitten (dit is sowieso “not done”). Wat vinden jullie hierin mooi?

Wat is het budget?

Zijn er mensen met een allergie? (gluten, lactose, pinda o.a.)

Welke buitenlaag wensen jullie? Geen fondant of marsepein, maar een zo genaamde “naked cake”, wellicht wel of niet afgesmeerd met een crème laag.

Marsepein buitenlaag? Voor de één heerlijk, voor de ander te zoet. Marsepein wordt gemaakt van amandelen en is wat grover van structuur. Afhankelijk van de kwaliteit kan het zijn dat er scheurtjes zichtbaar zijn in de bekleding. Het kan ook gebeuren dat marsepein de vulling overheerst.

Fondant buitenlaag? Wat flauwer van smaak, is elastisch en bekleed daardoor vaak strakker. Vulling komt vaak tot zijn recht. Of ga je gebruik maken, als de mogelijkheid er is, van een blend? 50% marsepein en 50% fondant. De smaak van marsepein met de elasticiteit van fondant.

Besparing tips

Kijk goed naar de gastenlijst. Zijn er veel kinderen bij? In dat geval kun je ook kiezen voor cup cakes of cakepops. Dit vinden ze vaak lekkerder en leuker en de prijs is voordeliger.

Hebben jullie veel gasten (meer dan 100), maar een minimaal budget? Kies een taart van bijvoorbeeld 3 of 4 lagen en laat aansnijtaarten maken die direct de keuken ingaan.

Kies voor een aansnijtaart en daarbij cup cakes of petitfours. Ook deze kun je personaliseren met bloemen, schelpen, initialen, foto`s etc.

Kijk of het lukt de bruidstaart ter plekke in één keer te betalen en vraag of er dan korting te bedingen is.

Begin met aansnijden van de tweede laag, wellicht heb je de bovenste laag door minder personen niet nodig en kun je deze eraf halen en meenemen naar huis en eventueel invriezen.

Wellicht kun je korting krijgen wanneer je de taart zelf afhaalt en op locatie brengt.

Enkele reacties van bruidsparen:

“Het blijft spannend als je in een gesprek aangeeft wat het ongeveer moet worden. Maar jullie hebben echt de meest prachtige taart geleverd, exact zoals wij het wilde. En het was ook nog eens heerlijk ook!”

“Heel erg bedankt voor de mooie, en zeker ook lekkere, taart en cakejes! Wij hebben erg genoten van onze huwelijksdag en we hebben veel complimenten ontvangen over jullie taart en cakejes. Nogmaals heel erg bedankt voor alles en wij zullen zeker meer orders plaatsen en iedereen jullie kant op sturen!”

 “Hallo medewerkers van Het Taartgeheim, De taart die jullie voor ons hebben gemaakt was prachtig en smaakte heerlijk! Van onze gasten kregen wij dan ook niets anders dan complimenten. Alles was meer dan naar wens. Wij willen jullie hier hartelijk voor bedanken”

“De bruiloft was een prachtige dag! De bruidstaart en de cupcakes waren beide een groot succes. We zijn zeer blij met wat jullie hebben gemaakt en de smaak was heerlijk!!”

“Nog heel erg bedankt voor het maken van de mooie taart! Het is precies zoals wij het in gedachten hadden, misschien nog wel mooier zelfs. Vooral waren we blij met jullie levering van de cupcakes, dat dit nog mogelijk was zo kort voor de bruiloft”


Wij wensen jullie een onvergetelijke dag toe en veel liefde en geluk.

Team Het Taartgeheim

Dit artikel en blog valt onder het auteursrecht en mag niet zonder toestemming van Het Taartgeheim gekopieerd worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *